UVODNA REČ PREDSEDNIKA

Miroslav Mišković,

predsednik Upravnog odbora Delta Holdinga

O tome koliko je razvoj Delta Holdinga održiv, govori činjenica da se Izveštaj za 2020. objavljuje u godini u kojoj obeležavamo tri decenije poslovanja.

Odgovornost prema zaposlenima, partnerima, zajednici i prema životnoj sredini temeljni je princip koga se držimo od samog osnivanja. Ponosan sam na to što smo među poslovnim liderima regiona Zapadnog Balkana i održivog razvoja.

Nažalost, ne možemo govoriti o periodu za nama, a da ne govorimo o pandemiji kovid-19. Najveći fokus bio je na očuvanju zdravlja naših ljudi, ali i njihovih porodica, poslovnih partnera i zajednice u kojoj radimo. Iako je situacija sa pandemijom za sve bila nova i iznenađujuća, izuzetno smo zadovoljni reakcijom našeg tima, načinom na koji smo reorganizovali poslovne procese, omogućili zaštitu od masovne zaraze, a na kraju i pravovremenu i brojnu imunizaciju. Uz sve to, bili smo odgovorni i prema biznisu, sačuvali smo visoke poslovne rezultate, bez kojih ne bi bilo ni zarada za naše zaposlene, ni doprinosa koji kao velika kompanija dajemo finansiranju javne potrošnje.

Uprkos veoma teškim uslovima za rad, uspeli smo da, od početka 2020. do objave izveštaja realizujemo neke od najvećih investicija u istoriji kompanije. Naš portfolio sada je bogatiji za još jedan šoping mol, savremenu ULO hladnjaču u Zaječaru, distributivni centar za voće i povrće u Novoj Pazovi. Posebno smo ponosni što je u našem sastavu sada i Sava Centar, globalno poznati kongresni centar. Preuzeli smo zadatak da ga u potpunosti renoviramo, modernizujemo i vratimo Beogradu i njegovim gostima kao najlepši kongresni objekat u ovom delu sveta.

Pandemija nije razlog za pokretanje promena, ali jeste dodatni impuls da ih ubrzamo. I u Delti upravo to i radimo. Kompanija je odavno u procesu digitalizacije, a sada možemo reći da činimo konačne poteze u tom pravcu. Pokretanje velikog internet biznisa, e-commerce platforme Ananas, predstavlja krunu u tom procesu.

U jubilarnoj godini preselili smo se u naše novo poslovno sedište, Delta House. Promene smo sproveli i u organizaciji Kompanije, a najveća je ta da je mesto CEO preuzela naša dugogodišnja potpredsednica Milka Vojvodić koja će voditi kompaniju zajedno sa izuzetno iskusnim i kvalifikovanim Izvršnim odborom.

Pokazali smo još jednom da iako kriza jeste veliki potres za sve, to je i trenutak kada se pokaže da li imate uspostavljen sistem i kvalitetne ljude sposobne da ga održe u okolnostima koje nisu uobičajene.

Nastavili smo sa programom Mladi lideri, sa angažovanjem mladih, obrazovanih i ambicioznih ljudi, po čemu je Delta Holding poznat u celom regionu. Ove godine primićemo jubilarnu desetu generaciju.

Sprovodimo obrazovni program Compass koji je namenjen studentima. Takođe, već godinama realizujemo i Delta Biznis Inkubator, naš projekat za podršku startapima i mladim biznisima i poslovnim idejama.

Sve aktuelne i planirane aktivnosti kojima pružamo pomoć zajednici nastavljene su na način prilagođen situaciji. Meštane iz projekta Naše selo, čiji je cilj prenošenje znanja o modernoj poljoprivredi i pomoć u investiranju, nastavili smo da pomažemo uz veće korišćenje digitalnih alata za komunikaciju. Kroz brojne aktivnosti, opisane u ovom izveštaju pomogli smo im da prebrode krizni period i ne ostanu bez prihoda.

Od 2020. godine Delta Holding je na čelu upravnog odbora Srpske mreže globalnog dogovora Ujedinjenih nacija. Ova funkcija je za nas veliko priznanje, ali i odgovornost da nastavimo svojim primerom da promovišemo 10 principa Globalnog dogovora i Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Iz svega navedenog jasno je da je mnogo toga novog, da se zapravo rađa jedna nova Delta. Ali ono što je srž poslovanja Kompanije od osnivanja ne napuštamo i dalje negujemo. To su principi odgovornog poslovanja, insistiranje na izuzetnim rezultatima, briga o ljudima, bez kojih ovih rezultata ne bi bilo. To su bili temelji Delte u prvih 30 godina, a to će biti i u godinama koje su pred nama.