Loading...

NAŠE SELO

Projekat „Naše selo“ je jedinstven projekat započet krajem 2018. godine sa ciljem da se pokrene razvoj poljoprivredne proizvodnje i obnova sela u Srbiji. Za početak projekta odabrana su dva sela u blizini Zaječara – Mala Jasikova i Dubočane. Razlog zbog kojeg su odabrana ova sela je taj što u njima još uvek ima mladih ljudi koji se bave poljoprivredom i koji žele da svoj život nastave na selu.

Osnov razvoja poljoprivredne proizvodnje je prenošenje znanja o modernoj proizvodnji, kao i podrška u finansiranju i plasmanu. U projekat je uključeno 40 gazdinstava za koja su izrađeni individualni planovi razvoja i programi mera, a Deltin tim na nedeljnom nivou obilazi imanja meštana i kontinuirano pruža savetovanje po pitanju zaštite i gajenja voća, izbora rasa životinja i njihovog pravilnog uzgoja i svih ostalih procesa koji uslovljavaju uspešnu proizvodnju. Meštanima su za investiranje obezbeđeni krediti Erste banke za koje Delta Agrar plaća kamatu. Sredstva iz kredita uložili su u nabavku životinja, mašina, sistema za navodnjavanje, ograda za voćnjake, materijala za izgradnju štala i mlekara. Tokom 2020. godine organizovana su predavanja za meštane kao i onlajn obuke.

Kako je plasman proizvoda jedan od najvećih problema sa kojim se poljoprivrednici suočavaju, Delta meštanima garantuje otkup i pomaže im da svoje proizvode plasiraju u veće trgovinske lance, čime njihovu proizvodnju čini održivom. Za vreme vandrednog stanja organizovana je akcija „Pijaca Naše selo“ gde su zaposleni kupovali domaće proizvode od meštana i na taj način im pomogli da prebrode krizni period i ne ostanu bez prihoda.

Delta je odvojila sredstava i za podršku mladim roditeljima, pa je šest domaćinstava za rođenje deteta dobilo donaciju od 100.000 dinara koja je namenjena razvoju poljoprivredne proizvodnje. Osim toga, Erste banka otvorila je štedne knjižice za novorođenu decu sa početnim iznosom od 250 evra.

Važan segment opstanka sela je i unapređenje zdravstvenih uslova, obrazovanja, društvenih i kulturnih sadržaja. Uz podršku zdravstvenih institucija u Zaječaru, rad seoskih ambulanti je proširen na 2 dana nedeljno, umesto jedan.

Delta promoviše važnost obrazovanja od najranijeg uzrasta i kroz projekat pomaže i najmlađim stanovnicima sela, pa je, nakon što je 2019. renovirala školu u Maloj Jasikovi, u 2020. učinila i da škola u selu Dubočane, prvi put nakon 88 godina, dobije novi izgled (saniran je krov, unutrašnji i spoljašnji zidovi, sređena stolarija, postavljeni novi podovi, zamenjene elektroinstalacije i školski nameštaj). Krajem godine su deci iz oba sela podeljeni novogodišnji paketići koje su zaposleni, u okviru akcije Deda Mrazovi pomoćnici, pripremili za njih.

Planovi za 2021. godinu:

  • renoviranje prostorije za decu i mlade u Maloj Jasikovi,
  • postavljanje dečjeg igrališta u dvorište škole u Maloj Jasikovi i
  • obilazak i izbor dva nova sela u kojima će se nastaviti realizacija projekta.

Dugoročni cilj je da ova naselja dostignu nivo modernih evropskih sela i da se stvore uslovi za povratak odseljenog stanovništva.

Partneri na projektu su: Erste banka, Grad Zaječar, Zdravstveni centar Zaječar, PKS, Keramika Kanjiža, Beo vrt, maloprodajni lanac Tekijanka, Telekom Srbija, CANSEE. Sela su posetili, i redovno prate realizaciju projekta, švedski ambasador i predstavnici austrijske Ambasade.